Smaki mojego dzieciństwa to kluski z białym serem. Jako dziecko nie lubiłam "udziwnień", musiało być prosto i sycąco;) Z czasem odkryłam, że inne dodatki smakują równie dobrze, jak nie lepiej! Dziś wiem, że jeśli do dania dorzucimy odrobinę szczypiorku i boczku, to połączenie smaków, tak prostego dania, podbije podniebienie niejednego smakosza. Dziś zapraszam na prosty przepis na obiad. Danie jest szybkie do wykonania i smakuje rewelacyjnie. Zapraszam na post.
Składniki na kluski kładzione:
- 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
- 2 jajka
- 120 ml wody
- szczypta soli
Farsz:
- boczek
- ser biały
- szczypiorek do posypania
Wszystkie składniki na kluski należy wymieszać. Z podanych proporcji wyszło ciasto, bardziej zwarte niż na naleśniki.
W międzyczasie należy wstawić garnek z osoloną wodą, która ma się zagotować. Łyżkę zanurzamy we wrzątku i przechylamy miskę z ciastem. Gorącą łyżką odcinamy po kawałku ciasta i wrzucamy do gotującej się wody.
Gotujemy kluski do momentu, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię wody.
Podajemy z podsmażonym boczkiem, rozkruszonym białym serem i szczypiorkiem.
Zrobię jutro na obiad dla maluchów
OdpowiedzUsuń