KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE, Z BOCZKIEM, TWAROGIEM I SZCZYPIORKIEM-COŚ NA ZĄB

Smaki mojego dzieciństwa to kluski z białym serem. Jako dziecko nie lubiłam "udziwnień", musiało być prosto i sycąco;) Z czasem odkryłam, że inne dodatki smakują równie dobrze, jak nie lepiej! Dziś wiem, że jeśli do dania dorzucimy odrobinę szczypiorku i boczku, to połączenie smaków, tak prostego dania, podbije podniebienie niejednego smakosza. Dziś zapraszam na prosty przepis na obiad. Danie jest szybkie do wykonania i smakuje rewelacyjnie. Zapraszam na post.
Kluski kładzione łyżką, z twarogiem i szczypiorkiem

 Składniki na kluski kładzione:
  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
  • 2 jajka
  • 120 ml wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • boczek
  • ser biały
  • szczypiorek do posypania

Wszystkie składniki na kluski należy wymieszać. Z podanych proporcji wyszło ciasto, bardziej zwarte niż na naleśniki. 
W międzyczasie należy wstawić garnek z osoloną wodą, która ma się zagotować. Łyżkę zanurzamy we wrzątku i przechylamy miskę z ciastem. Gorącą łyżką odcinamy po kawałku ciasta i wrzucamy do gotującej się wody.
Gotujemy kluski do momentu, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię wody.
Podajemy z podsmażonym boczkiem, rozkruszonym białym serem i szczypiorkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl