Placek po węgiersku, to nic innego jak połącznie gulaszu z szynki z usmażonym plackiem ziemniaczanym. Całość jest bardzo smaczna, sycąca i niestety kaloryczna, no ale...od czasu do czasu jakaś rozpusta się nam należy;) Najwięcej zabawy jest ze smażeniem placków ziemniaczanych. Najszybciej gotuje się gulasz, jaki jest finał? Palce lizać:) Idealny pomysł na niedzielny obiad, z którego każdy będzie miał garść doznań kulinarnych. Zapraszam na post.
Przepis na gulasz po węgiersku:
- 1 kg szynki
- 200 g pieczarek
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- ok. 1 l gorącego bulionu lub rosołu
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
Zaczynamy od przygotowania gulaszu węgierskiego, a więc na początek kroimy szynkę w kostkę, podobnie jak obraną dużą cebulę. Obrane marchewki kroimy w plasterki. Wycinamy gniazdo z papryki i skrawamy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i lekko ją podsmażamy. Do cebuli dorzucamy marchewkę i paprykę i wszystko razem podsmażamy przez kilka minut.
Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy doprawione solą i pieprzem kawałki mięsa-szynki. Łączymy razem z warzywami.
Zawartość patelni doprawiamy mieloną papryką, podlewamy gorącym bulionem, tak aby wszystkie składniki zakryć wywarem. Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, sos sojowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż do miękkości mięsa. Na koniec, podkręcamy smak koncentratem pomidorowym i podsmażonymi pieczarkami.
Aby zagęścić gulasz, dodaję mąkę, podsmażoną na rozgrzanym maśle. Całość dokładnie mieszam i chwilę gotuję na małym ogniu.
Około 1/5 kilograma ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić je na 5 minut i dokładnie odcisnąć z wody. Do odciśniętych ziemniaków dodać pół łyżki mąki, jajko oraz dwie szczypty soli. Wszystko razem wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię, wlewamy dwie łyżki oleju, wykładamy masę ziemniaczaną i formujemy ją na równy placek. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Placek wyłożyć na talerz, środek wypełnić gulaszem, zgiąć na pół i przyozdobić kleksem śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz