Zamrożone kurki uratowały mi dziś pomysł na obiad:) Uwielbiam takie połączenie, krucha, delikatna polędwiczka w śmietanowym sosie z kurek to jest prawdziwa uczta dla podniebienia. każdemu smakuje i jest bardzo łatwe do przyrządzenia, zapraszam do kuchni.
Składniki:
- 200g kurek
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 0.5 pęczka pietruszki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz,
Polędwiczkę kroimy w średnie plastry i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, kurki czyścimy, następnie oba składniki smażymy na łyżce masła. Bulion mieszamy z mąką i dolewamy do kurek. Całość łączymy ze śmietaną.
Polędwiczki podsmażamy na maśle z obu stron, zalewamy sosem kurkowym i gotujemy kilka minut, aby mięso przeszło smakiem grzybów. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i...gotowe. Można cieszyć się smakiem:)
przepis świetny, wygląda pysznie. szkoda tylko, że nie lubię grzybów :) ale najwyżej zamienię na inny sosik :):*
OdpowiedzUsuńhttp://saaaandiiii.blogspot.de/
Uwielbiam sos kurkowy! Moglabym jesc ze wszystkim :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://dookola-swiata-w-jeden-dzien.blogspot.ch/
aż sie zrobiłam głodna ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę wspaniałego tygodnia ! :)
Anru,
Aaaaa....uwielbiam poledwiczki w sosie kurkowym, ale nie jadlam ich juz chyba z 5 lat...w NL nie ma kurek :(
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam. Zaplanuję na niedzielę. Pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuń