Moja rozmowa w piątek z koleżanką z pracy, uświadomiła mi, że dawno nie jadałam jarmużu. Zupełnie o nim zapomniałam, a szkoda, bo odmiana tej kapusty przechodzi prawdziwy renesans. Jest to świetny dodatek do zup, koktajli, naleśników, baaa...można go nawet chrupać na surowo, prosto z paczki! Dlaczego warto zajadać się jarmużem? Bo to doskonałe źródło żelaza, wapnia, fosforu, magnezu beta-karotenu, witamin: K, C, z grupy B i E. Ma działanie antybakteryjne (niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka), a w swoim składzie zawiera sporo chlorofilu, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Przyjemnie wygląda-zielona, pofalowana struktura, zupełnie nie przypomina tej kapusty, którą kojarzę z warzywniaka:)
Moja propozycja? To koktajl z dodatkiem owoców. Jarmuż miksujemy z kiwi, bananem, mango...i gotowe! Ciekawa alternatywa dla kostki czekolady lub batona, a ile przy tym dostarczymy organizmowi cennych składników!Próbowaliście już jarmuż? Jak wam smakował? Kojarzycie tą pofalowaną odmianę kapusty?
Jeszcze nigdy nie jadłam jarmużu. Koktajl wygląda smacznie i na pewno go spróbuję;)
OdpowiedzUsuńKarolina
Aż wstyd przyznać, ale nigdy nie jadłam jarmużu! Lubię różne zdrowe koktajle, więc będę musiała w końcu wypróbować :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam koktajle <3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każdą obserwacje i propozycje wejść w linki :)
Uwielbiam koktajle z jarmużem!
OdpowiedzUsuńdusiiiak.blogspot.com
nigdy nie piłam koktajlu z jarmużu ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam
mój blog |KLIK|
Jarmuż miksuje się na surowo do tego koktajlu?
OdpowiedzUsuńjasne:) można go przyrządzić również na parze, do wyboru do koloru:)
UsuńUhm! Yummy!
OdpowiedzUsuńUn besazo
Ja niestety nie przepadam za takimi rozwiazaniami.
OdpowiedzUsuńuwielbiam koktajle! ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
ewamaliszewskaoff.blogspot.com
Nie kojarzę, żebym jadła kiedykolwiek jarmuż, ale nie jest to niemożliwe :D
OdpowiedzUsuńSusette
0zuzol0.blogspot.com