Dziś alternatywa dla popularnych mielonych;) Odskocznia, bowiem, zamiast mięsa, kotlety kleimy z jajek wcześniej ugotowanych na twardo. Z dodatkiem szczypiorku lub natki pietruszki, smakują wyśmienicie, a przy tym, to propozycja dla wegetarianin. Próbowaliście kiedyś takiej alternatywy? Jeżeli nie, to zapraszam na przepis. Kotlety z jajek ugotowanych na twardo robi się szybko, a na pewno podbiją nie jedno, kulinarne podniebienie.
Kotlety jajeczne, składniki na sześć sztuk to:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- jedno jajko surowe
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Ugotowane jajka na twardo, obrać ze skorupek, włożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem.
Do masy dodać surowe jajko, łyżkę bułki tartej, sól i pieprzu do smaku, skrojony szczypiorek (alternatywą może być koperek już pietruszka). Dokładnie wymieszać, uformować kotlety.
Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony, aż złapią - ładny rumiany kolor (około 3-4 minut na średniej wielości palniku).
Ja podaję z kaszą kuskus. Smakują wybornie:)
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuń