Od kiedy koleżanka podała mi szybki przepis na pyszny obiad, jakim są pulpety w sosie koperkowym, często to danie gości na naszym stole. Nie wymaga większej filozofii, jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego jest to obiad, który pamiętam z dzieciństwa-bo najczęściej się jadało właśnie klopsy:) Dziś, aby nie być monotonnym w serowaniu dań, robimy mały remake i podajemy sycącą wersję ze świeżym koperkiem. Przepis można lekko zmodyfikować, a jak? Zapraszam na post:)
Składniki na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa-najlepiej-łopatki wieprzowej
- tarta bułka
- dwie łyżki oleju do smażenia
- 1 średnie jajko
- mała cebulka
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
Składniki na sos koperkowy:
- 1 litr bulionu warzywnego
- małe opakowanie śmietanki 18 %
- pęczek świeżego koperku
Najczęściej kupuję gotowy kawałek łopatki wieprzowej i mielę ją w domu na maszynce o drobnych oczkach. Można kupić gotowy wyrób, wówczas zaoszczędzimy trochę czasu. Nie musi być to łopatka, można kupić gotowe mięso mielone z piersi indyka lub wieprzowe.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, szklę drobno posiekaną cebulkę i odstawiam do ostygnięcia.
Do miski wrzucam zmielone mięso, jajko, cebulkę oraz bułkę tartą. Dosypuję taką ilość, aby masa była zwarta, ale nie za sucha, aby z mięsa można było formować kulki. Z takiej porcji powinno wyjść 10 średnich pulpetów.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę pulpety z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
W między czasie odlewam litr bulionu, może być to reszta rosołu lub gotowy bulion warzywny, dolewam go do smażącego się mięsa i chwilę dusze pod przykryciem.
Do duszącego się wywaru z mięsem, wrzucam drobno skrojony pęczek koperku. Olewam chochlą wywar z pulpetów i hartuję ze śmietaną. Całość wlewam na patelnię i jeszcze chwilę duszę pod przykryciem.
Do pulpetów z sosem koperkowym można dodać skrojoną, ugotowaną marchew lub zamiast koperku, wrzucić usmażone pieczarki.
Efekt końcowy - palce lizać:)
Podawać z ziemniakami lub ryżem.
smakowicie wyglądają! Lubię takie dania:D
OdpowiedzUsuń