Kiedy padło hasło, żeby upiec jakieś łakocie do przedszkola na pożegnanie roku, miałam złotą myśl, aby to były muffinki z czekoladą. Babeczki są miłym akcentem i świetnie się sprawdzają, jako słodka przekąska, nawet w upalne dni. A, że do tego są szybkie i łatwe w przygotowaniu, no to sukces murowany:) Można je dodatkowo przyozdobić na wiele sposobów, gdyby było odrobinę chłodniej, ciekawym akcentem były by truskawki na bitej śmietanie...pało na cukier puder i też była to uczta do podniebienia:) Zapraszam na wpis.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 300g mąki pszennej
- 150g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka-w temperaturze pokojowej
- 150 ml gazowanej wody mineralnej
- 100 ml oleju
- 100g groszku czekoladowego
Jajka wyciągam wcześniej z lodówki, aby się nagrzały do pokojowej temperatury.
W osobnej misce mieszam, przesianą mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier i groszek czekoladowy.
W drugiej misce mieszam trzepaczką wodę mineralną, olej, jajka. Następnie miesza obie zwartości misek, ale tylko do momentu aż składniki się połączą.
Podwójne papiloty do muffinek wypełniam do wysokości ok 2/3 objętość foremki. Polecam silikonowe formy, które ładnie trzymają kształt babeczek.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut na funkcji góra-dół. Upieczone muffinki, schładzam przy lekko otwartych drzwiach od piekarnika.
Gotowe! Teraz tylko pozostaje popuścić wodze fantazji przy ich dekorowaniu:)
Komentarze
Prześlij komentarz