MUFFINKI BABECZKI - SZYBKI I ŁATWY PRZEPIS Z GROSZKIEM CZEKOLADOWYM W ŚRODKU

Kiedy padło hasło, żeby upiec jakieś łakocie do przedszkola na pożegnanie roku, miałam złotą myśl, aby to były muffinki z czekoladą. Babeczki są miłym akcentem i świetnie się sprawdzają, jako słodka przekąska, nawet w upalne dni. A, że do tego są szybkie i łatwe w przygotowaniu, no to sukces murowany:) Można je dodatkowo przyozdobić na wiele sposobów, gdyby było odrobinę chłodniej, ciekawym akcentem były by truskawki na bitej śmietanie...pało na cukier puder i też była to uczta do podniebienia:) Zapraszam na wpis.
przepis na proste i szybkie muffinki- babeczki z czekoladą

Składniki na ok. 12 sztuk:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka-w temperaturze pokojowej
  • 150 ml gazowanej wody mineralnej
  • 100 ml oleju
  • 100g groszku czekoladowego
Jajka wyciągam wcześniej z lodówki, aby się nagrzały do pokojowej temperatury.
W osobnej misce mieszam, przesianą mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier i groszek czekoladowy. 
W drugiej misce mieszam trzepaczką wodę mineralną, olej, jajka. Następnie miesza obie zwartości misek, ale tylko do momentu aż składniki się połączą.
Podwójne papiloty do muffinek wypełniam do wysokości ok 2/3 objętość foremki. Polecam silikonowe formy, które ładnie trzymają kształt babeczek.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut na funkcji góra-dół. Upieczone muffinki, schładzam przy lekko otwartych drzwiach od piekarnika.
Gotowe! Teraz tylko pozostaje popuścić wodze fantazji przy ich dekorowaniu:)

Komentarze

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl