Cukinia pojawiła się w warzywnikach i na targu. To warzywo, kojarzy mi się z okresem-ciepłego lata, jakie właśnie nas w najlepsze trwa. Jeśli cukinia, no to na obiad, koniecznie musi się pojawić leczo. To danie jednogarnkowe, dla całej rodziny. Najlepiej smakuje z pieczywem:) I choć to danie sezonowe, to właśnie to ten czas kiedy trzeba korzystać z dobrodziejstwa jaką oferuje nam matka natura:)
Zapraszam na post.
Składniki na leczo:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 4 dojrzałe, duże pomidory
- 3 pętka wiejskiej kiełbasy
- 3 czerwone papryki
- 3 cukinie
- 500 g pieczarek
- przyprawy: sól i zmielony pieprz
- 2 łyżeczki papryki w proszku,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Na patelni podgrzewam olej, na którym smażę wcześniej skrojoną w półplasterki kiełbasę. Mięso smażę, aż się zarumieni z obu stron. Odstawiam na bok. Równolegle na drugiej patelni smażę skrojoną w kostkę cebulę, do momentu aż się zeszkli. Wrzucam do niej skrojone wpół plasterki pieczarki i mieszając, czekam, aż warzywa dojdą na wolnym ogniu.
Umyte i wysuszone cukinie, skrawam w półplasterki, posypuję przyprawami (oregano, pieprz, sól, papryka) i odstawiam na chwilę na bok. Papryki przekrawam na pół i oczyszczam je z gniazda, a następnie kroję w średniej wielkości paski.
Do większego garnka wlewam wodę i wrzucam skrojoną cukinię oraz paprykę. Duszę pod przykryciem. Następnie wrzucam podsmażoną kiełbaskę oraz cebulę z pieczarkami. Wszystko razem gotuję na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dla aromatu, można wrzucić liść laurowy.
Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skóry. Skrawam je w kostkę i wrzucam do gotujących się warzyw z kiełbaską. Gotuję do miękkości, tak aby cukinia była miękka, ale nie się rozpadała.
Pod koniec, dodaję przeciśnie przez praskę ząbki czosnku.
Podaję z pieczywem, jako lekkie danie na obiad w upalne dni.
Komentarze
Prześlij komentarz