Jeśli cenicie sobie smak szpinaku, to dzisiejsze danie będzie dla Was! Połączenie parmezanu, włoskiego makaronu tagiiatelle oraz szpinaku, to proste danie, które nieco odmieni codzienną rutynę w kuchni;)
Cały sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu szpinaku. Natomiast cała reszta jest banalni prosta i szybka. Toteż, to jest propozycja również dla tych, którzy nie lubią gotować! Zapraszam na wpis!
Składniki na porcję dla 6 osób:
- 500 g suchego makaronu typu tagliatelle,
- 400 - 450 g mrożonego szpinaku baby,
- 80 g sera parmezan, startego na drobnych oczkach tarki,
- 100 g cebuli,
- 2 - 3 ząbki czosnku,
- 40 g oliwy z oliwek,
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego,
- 3 - 4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej,
Zaczynamy od osolenia wody i ugotowania jej na makaron. Tagliatelle gotujemy we wrzącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Jednocześnie, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do podsmażanej cebuli. Pilnujemy patelnię, aby nic się nam nie przypaliło;), następnie dodajemy szpinak i szpinak smażymy do całkowitego rozmrożenia. Zawartość patelni doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także nie zapominamy o szczypcie gałki muszkatołowej.
Do przyprawionego szpinaku, dodajemy śmietanę i wszystko razem szybko mieszamy. Całość gotujemy na wolnym palniku, do momentu zgęstnienia sosu, do pożądanej konsystencji.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy jeszcze gorący na patelnię, mieszając ze szpinakiem. Gotujemy wszystkie składniki jeszcze przez kilka sekund.
Na koniec nie zapominamy, aby całość oprószyć serem - parmezanem. Można go zetrzeć na tarce.
Smacznego:)
Zdecydowanie zrobię! Uwielbiam szpinak!!!
OdpowiedzUsuń