Za chwilę ruszy sezon na nasze rodzime szparagi. Odliczam dni, bo jest to pyszny dodatek do obiadu, który uwielbiam. Może stanowić również świetną przekąskę serwowaną na grillu lub jako lunch. Generalnie szparagi lubię i polecam. Szybko się je robi, a w po złączeniu z serem buratta, tworzą bardzo smakowy, efektowny duet. Zresztą zerknijcie sami na zdjęcie poniżej:) Palce lizać, zapraszam na post.
KROK 1: GOTUJEMY SZPARAGI
Zdrewniałe końcówki szparagów odłamujemy, każdy szparag nadłamuję i on pęka w miejscu, gdzie należy końcówkę łodygi wyrzucić. Główki szparagów wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Jeśli szparagi są cienkie – gotujemy 3 minuty, jeśli są grube – 5 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
W blenderze miksujemy czerstwe pieczywo. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy i dodajemy pokruszone pieczywo, osalamy i podprażamy.
KROK 3: SERWOWANIE SZPARAGÓW
Gorące szparagi wykładamy na talerz, łodygi okraszamy porwaną na kawałki burattą. Całość posypujemy kruszonką z pieczywa. Dla smaku oprószamy solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz